DGRFP Iasi: Statutul lucratorului cultural profesionist

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Lucrătorul cultural profesionist este autorul sau artistul interpret şi executant, aşa cum sunt aceştia definiţi în Legea privind drepturile de autor nr. 8/1996 şi/sau persoana fizică ce desfăşoară o activitate culturală de suport sau auxiliară, care s-au
înregistrat ca atare în scop fiscal, pentru o durată de trei ani.

Organizarea activităţii lucrătorului cultural profesionist


Lucrătorii cultural profesionisti se înscriu în REGISTRUL public ținut de Ministerul Culturii;
Cererea se depune, în format fizic sau prin mijloace electronice, la administratorul registrului şi se aprobă sau se respinge în termen de 30 de zile de la depunere.
Pentru a fi înregistrat ca lucrător cultural profesionist, solicitantul trebuie să fi realizat, în anul fiscal anterior solicitării de înregistrare, cel puţin 50% din veniturile supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt acestea definite în titlul IV “Impozitul pe
venit” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cumulat, din:
a) venituri din cesiunea drepturilor de autor sau a drepturilor conexe;
b) activităţi independente din categoria celor enumerate în anexă;
c) contracte individuale de muncă pe durată determinată, pentru activităţi culturale şi în domeniul cultural, ajunse la termen până la data depunerii cererii de înregistrare.
În calcul nu intră veniturile obţinute de persoana fizică din exploatarea dreptului de autor sau a drepturilor conexe dobândite prin cesiune sau moştenire şi nici din cesiunea dreptului de autor pentru opere ştiinţifice sau pentru programe de calculator.

Administratorul registrului verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute şi aprobă sau, în cazul neîndeplinirii condiţiilor, respinge motivat cererea.
În cazul îndeplinirii condiţiilor şi al aprobării cererii, administratorul registrului comunică solicitantului dovada luării în evidenţă în registru.
Aprobarea sau respingerea cererii se comunică, prin mijloace electronice, în termen de 30 de zile de la depunere. Necomunicarea în acest termen reprezintă aprobarea tacită a cererii.
În cazul respingerii, solicitantul poate introduce plângere prealabilă, în termen de 30 de zile de la comunicare, la administratorul registrului.
Plângerea prealabilă se soluţionează în termen de 30 de zile de la înregistrarea ei.
În cazul respingerii plângerii prealabile sau al nesoluţionării ei în termenul de 30 de zile, persoana vătămată poate sesiza instanţa de contencios administrativ competentă, în condiţiile prevăzute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
După înscrierea în REGISTRU, în termen de 30 de zile, lucrătorul cultural profesionist comunică unității ANAF arondate, în format fizic sau prin mijloace electronice, o cerere de înregistrare fiscală ca lucrător cultural profesionist.
În termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii, unitatea ANAF emite un certificat de înregistrare fiscală a acestuia ca lucrător cultural profesionist, care i se comunică acestuia, prin mijloace electronice, în termen de 3 zile de la emitere.
Dovada luării în evidenţă în registru se face prin:
a) emiterea din oficiu, prin mijloace electronice, de către registru către lucrătorul cultural profesionist a unui număr unic de înregistrare, însoţit de numele şi prenumele persoanei căreia îi este asociat şi data înregistrării, în termen de 48 de ore de la data
aprobării cererii;
b) emiterea, la cererea lucrătorului cultural profesionist, a unui extras de registru, cuprinzând numărul unic de înregistrare, numele şi prenumele şi data naşterii lucrătorului cultural profesionist, data înregistrării şi, după caz, data suspendării, a
încetării suspendării şi/sau a încetării de drept a calităţii de lucrător cultural profesionist;
c) emiterea, la cererea lucrătorului cultural profesionist, a unui certificat de înregistrare în registru.

Verificarea realităţii şi corectitudinii informaţiilor de natură fiscală furnizate de către solicitant către registru se face de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, conform metodologiilor proprii de control.
În cazul constatării neîndeplinirii condiţiilor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală comunică această constatare registrului, în termen de 30 de zile de la emiterea actului administrativ de constatare. Registrul procedează la radierea persoanei înregistrate ca lucrător cultural profesionist, în termen de 15 zile de la comunicarea actului administrativ în cauză.
Actul administrativ de constatare a neîndeplinirii condiţiilor pentru dobândirea calităţii de lucrător cultural profesionist poate fi contestat în condiţiile prevăzute de Legea nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
Admiterea contestaţiei, prin hotărâre judecătorească definitivă, se comunică de către contestatar registrului şi repune contestatarul în situaţia anterioară.
Înregistrarea ca lucrător cultural profesionist este valabilă pe o durată de trei ani fiscali consecutivi, termen care începe să curgă de la data înregistrării în registru.
La încheierea duratei de trei ani fiscali, lucrătorul cultural profesionist poate solicita prelungirea înregistrării, cu condiţia ca minimum 50% din veniturile supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt acestea definite în titlul IV “Impozitul pe venit” din
Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, realizate în acest interval, ca medie anuală, să provină din activităţi desfăşurate ca lucrător cultural profesionist.
În cazul în care condiţia nu este îndeplinită, persoana fizică are dreptul de a solicita înregistrarea ca lucrător cultural profesionist în anul următor, cu respectarea condiţiilor inițiale.
Prelungirea înregistrării este valabilă pentru o durată de trei ani consecutivi şi poate fi solicitată ori de câte ori această durată expiră, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.

Prelungirea înregistrării se solicită cu minimum 60 de zile şi maximum 120 de zile înainte de expirarea termenului, iar prelungirea începe să curgă de la data expirării respectivului termen.
Cererea de prelungire cuprinde numărul de înregistrare în registru şi este însoţită de adeverinţele de venit corespunzătoare perioadei în care persoana fizică a fost înregistrată ca lucrător cultural profesionist, emise de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
Înregistrarea lucrătorului cultural profesionist se suspendă de drept pentru cauză de:
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
c) concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
d) concediu paternal;
e) concediu pentru incapacitate temporară de muncă;
f) exercitarea unei funcţii de demnitate publică, pe toată durata mandatului;
g) contract individual de muncă, pentru activităţi culturale aşa cum sunt acestea definite în prezenta ordonanţă de urgenţă, pe durată determinată.
În aceste situații, lucrătorul cultural profesionist are obligaţia de a comunica administratorului registrului şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de ladomiciliul său fiscal situaţia de suspendare de drept, în termen de 15 zile de la apariţia acesteia, suspendarea fiind notată în registru începând de la data înregistrării comunicării.
Nerespectarea obligaţiei atrage încetarea înregistrării lucrătorului cultural profesionist, începând cu data la care a intervenit cauza de suspendare.
Durata înregistrării se prelungeşte corespunzător cu perioada de suspendare.
Încetarea cauzei de suspendare se comunică administratorului registrului şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de la domiciliul său fiscal în termen de 15 zile de la momentul în care a intervenit.
Pe durata suspendării, lucrătorului cultural profesionist nu îi sunt recunoscute drepturile stabilite prin înţelegerile colective şi nici drepturile prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă.
Înregistrarea lucrătorului cultural profesionist încetează de drept:
a) la încheierea unui contract individual de muncă, pentru activităţi culturale aşa cum sunt acestea definite în prezenta ordonanţă de urgenţă, pe durată nedeterminată;
b) ca sancţiune pentru nerespectarea obligaţiilor de a anunța situaţia de suspendare de drept și contractele încheiate de un lucrător cultural profesionist în exercitarea unei activităţi culturale
c) în caz de deces;
d) la expirarea duratei de trei ani pentru care s-a făcut înregistrarea.

Materialul complet se regaseste AICI.

Articole similare

Comentariul tau aici